Димитрис Папайоану в България

Анимация, съдържаща първите сцени от спектакъла Великият Укротитл на световноизвестния хореограф Димитрис Папайоану – астронавт бавно върви по сцената Dimitris Papaioannou

Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще представи за първи път в  България свой спектакъл.

“ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“, новото бижу в кариерата на Димитрис Папайоану, ще бъде показан на 28 и 29 септември в Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив, от 19:30 часа, в рамките на ONE DANCE WEEK 2018.

За нас е удоволствие да представим най-успешния и значим артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства в новата история на Балканите. Мнозина също разпознават Димитрис Папайоану с грандиозните церемонии за Олимпийските игри в Атина (2004) и Европейските игри в Баку (2015).

„ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ” е новото бижу в 30-годишната впечатляваща кариера на Папайоану.

В спектакъла човешкият живот е пътешествие до скрити съкровища, откривателство на съкровеното, вътрешно археологическо проучване на смисъла. Талантливият грък жонглира с препратки от историята на изкуствата, известни европейски картини, метафори и танцови техники. Зрелищните декори, типично в стила на Папайоану, са подвижна вселена, в която подът става вълна. Отварят се неочаквани врати, създават се хибридни същества, докато десетимата танцьори на сцената разголват табутата за смъртта и тялото.

Премиерата на „ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ се състоя през миналата година в Онасис Център, Атина. Спектакълът ще бъде представен на българската публика преди британската си премиера в Лондон. Като вече бе показан на най-престижните фестивали и сцени на два континента – в Париж, Мадрид, Барселона, Неапол, Стокхолм, Сеул, Тайпе. „ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ става част от програмата на 11-тото издание на ONE DANCE WEEK, който ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив.

Димитрис Папайоану е роден в Атина през 1964 година.

Ученик е на легендарния гръцки художник Янис Царухис и завършва Училището за изящни изкуства в Атина. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси. След което достига върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми и осветление.

През 1986-а Папайоану основава Edafos Dance Theatre. В продължение на 17 години именно там представя физически театър, експериментален танц и пърформанс. Папайоану става широко известен с грандиозните церемонии по откриване и закриване на Летните олимпийски игри в Атина (2004). Междувременно, той създава авангардни творби за големите театри в Атина. През 2015-а се провеждат първите Европейски игри в Баку, където отново дирижира откриващата церемония.

Димитрис Папайоану е носител на редица отличия. Сред тях е Специалната награда на Европейските театрални награди дадена му заради неговия „тотален театър, с очевидна зрялост на изразните средства“. В средата на май тази година Папайоану стана първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал.

the great tamer dimitris papioannou великият укротител димитрис папайоану

ONE DANCE WEEK се организира от ONE Foundation for Culture and Arts и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC. Проектът е финансиран от Министерство на културата.