Световна премиера на ATMA

ATMA

Световна премиера на първия цялостен спектакъл на изгряващите гръцки звезди Данай Димитриади и Дионисиус Аламанос – ATMA – на 06 октомври от 19:30 ч. Двамата ще поставят финалните щрихи на представлението си, развито върху едноименната им танцова миниатюра UNCIA, на творческа резиденция в Пловдив през август. 

Спектакълът е копродукция на ONE DANCE WEEK, Big Story Performing Arts Services и Centre Civic de la Barceloneta.

В работата си Данай и Дионисиус обединяват съвременен танц, гръцка естетика и особено актуални послания. Без съмнение, скоро ще се наредят сред най-ярките представители на своето поколение в родината си. Аламанос вече участва в хитовото представление “Chotto Desh’’ на суперзвездата на съвременния танц Акрам Кан. Кан е добре познат от церемонията по откриване на Олимпийските игри в Лондон през 2012 и работата му със световни звезди от ранга на Жулиет Бинош и Кайли Миноуг.

Световна премиера на АТМА в рамките на ONE DANCE WEEK 2018

В ATMA човекът и животното са обединени в непрекъснато променящ се организъм. Той разказва истории за оцеляването, уязвимостта и жаждата да доминираш. Спектакълът е демонстрация на отношението на човека към природата, без да спестява варварствата, които ѝ причиняваме. Артистите пресъздават метаморфозата на бръмбара, мъдростта на свещения слон, тотемните животни, които древните шамани са почитали. Техники от китайското бойно изкуство Винг Чун вдъхват живот на снежния леопард (Panthera uncia). Първо ловец, който търси прехраната си, а впоследствие сам ловуван, но за трофей.

световна премиера atma
©George Anastasakis

Данай Димитриади и Дионисиус Аламанос ще ни отведат в загадъчно пространство, където превъзходството на хората над животните не съществува. Само в рамките на тази година ATMA спечели три награди от Международното състезание за хореографски дуети в Ротердам 2018 – XL награда за продукция, награда на Conny Janssen Danst и награда на Club Guy & Roni.

Дионисиус Аламанос

Роден в Атина и израснал на остров Занте (Закинтос), Дионисиус Аламанос започва образованието си в Училището за музика и изкуства на Йонийските острови в ранна възраст. Заедно с творческите си търсения по отношение на движението на тялото, той експериментира с различни стилове от уличните танци. По-късно завършва Националното танцово училище в Атина. Като артист на свободна практика Аламанос сътрудничи с Hellenic Dance Company като танцьор и асистент – хореограф в продукцията на хореографа Антон Лахки “No more Fairytales’’. Аламанос е работил и с Cocoon Dance Company в Германия.

Изпълнява откъс от “Vertical Road’’ на известния британски хореограф Акрам Кан, а впоследствие става част от компанията му. Аламанос пътува заедно с трупата на Akram Khan Company на турне с известния спектакъл “Chotto Desh’’, заедно с режисьора Сю Бъкмастър.

световна премиера atma
©George Anastasakis

Данай Димитриади

Данай Димитриади е родена в Атина и завършва Националното танцово училище в гръцката столица. Като част от Hellenic Dance Company, тя участва в спектакъла “Open Frontiers“, представен в Концертна зала – Атина и фестивала Athens Epidaurus, по хореографии на Акрам Кан, Антон Лахки и Марта Греъм.

През 2014-а година Данай участва в “Panorama’’, представен в New York City Hall и Одеон на Ирод Ати – каменния театър на южния склон на Акропола, създаден в сътрудничество с Martha Graham Dance Company. В Лондон изучава репертоара на Акрам Кан, включително “Kaash’’ и “iTMOi’’. Между 2015-а и 2016-а година тя се присъединява към малтийската компания ZfinMalta Ensemble.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Министерството на културата на Република България.