Папайоану с отличие от Министерството на културата

Димитрис Папайоану Dimitris Papaioannou

“ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ” на прочутия хореограф е част от 11-то издание на ONE DANCE WEEK.

По повод 24 май Министърът на културата, Боил Банов, отличи световноизвестния хореограф Димитрис Папайоану с почетен знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота за постиженията му в областта на културата. Папайоану ще представи за първи път в  България своя спектакъл „ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ през септември, когато ще получи лично наградата си от Министерството на културата.

Димитрис Папайоану е роден в Атина през 1964 година.

Ученик е на легендарния гръцки художник Янис Царухис и завършва Училището за изящни изкуства в Атина. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси. След което достига върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми и осветление.

През 1986-а Папайоану основава Edafos Dance Theatre. В продължение на 17 години именно там представя физически театър, експериментален танц и пърформанс. Папайоану става широко известен с грандиозните церемонии по откриване и закриване на Летните олимпийски игри в Атина (2004). Междувременно, той създава авангардни творби за големите театри в Атина. През 2015-а се провеждат първите Европейски игри в Баку, където отново дирижира откриващата церемония.

Димитрис Папайоану е носител на редица отличия. Сред тях е Специалната награда на Европейските театрални награди дадена му заради неговия „тотален театър, с очевидна зрялост на изразните средства“. В средата на май тази година Папайоану стана първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал.

“ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ“ е част от програмата на 11-то издание на ONE DANCE WEEK. Спектакълът ще бъде показан на 28 и 29 септември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Интересът от страна на българската публика е огромен, като промоционалните билети за спектаклите бяха разпродадени за по-малко от 24 часа. Различни категории билети за двете дати са в продажба на касите на Easypay и онлайн в системата на ЕpayGo.bg: http://bit.ly/ODWTheGreatTamer. Датата 28 септември е почти изцяло разпродадена.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Министерството на културата на Република България.