ФОКУС ЛИТВА с 3 спектакъла

фокус литва focus lithuania godos

ФОКУС ЛИТВА ще представи 3 впечатляващи представления, носители на най-престижни литовски награди, в рамките на единадесетото издание на фестивала.

Програмата на ФОКУС ЛИТВА включва: ГОДОС на Šokio Teatras Aura (12 октомври), GAME OVER на Low Air Urban Dance Theatre (13 октомври) и СЪВРЕМЕННО? на Menų spaustuvė/ Arts Printing House (14 октомври). Гостуването на трите танцови компании се осъществява с подкрепата на Lietuvos kultūros taryba и Lietuvos šokio informacijos centras.

ФОКУС ЛИТВА: ГОДОС

ГОДОС е изцяло литовски феномен. Освен това е отдавна изчезнала от разговорния език специфична дума за „чувство, обвързано с миналото и винаги идентифицирано с жени и техните сънища“. В едноименния спектакъл танцовата компания AURA Dance Theatre пресъздават популярни митове от балтийската държава. Представлението е в две части, като към литовските артисти се включват и норвежците от Panta Rei Dance Theatre. От своя страна те намират своето тълкувание на „годос“ като „песен на душата“.

Какво се крие под козината на омагьосания върколак? Какви заклинания хвърлят днешните вещици? Кой носи късмет, ако вече не вярваме в добрите малки феи? ГОДОС е плетеница от минало, настояще и бъдеще. Свят, в който се смесват женска чувствителност, митологични създания и видения от бъдещето. Създател на музикалната среда е Антанас Ясенка, известен с композициите си за театрални продукции в Литва и зад граница. Хореографката Бируте Летукайте е носител на две награди Golden Stage Cross за хореография и принос за развитие на съвременното танцово изкуство в Литва.

godos годос фокус литва focus lithuania

ФОКУС ЛИТВА: GAME OVER

В събота, 13 октомври, закриващият уикенд на ONE DANCE WEEK ще влезе в света на магическия реализъм на компютърните игри с GAME OVER. Двамата герои в GAME OVER прескачат от едно „игрално“ ниво в друго, провокирайки въображението на зрителя. По пътя си използват танц, визуални ефекти, музика на живо и омагьосания син пуловер от разказа на емблематичния аржентински писател Хулио Кортасар. Литовският колектив LOW AIR е компания за градски танцов театър, представяща младото артистично поколение в страната. За GAME OVER те получават Golden Stage Cross Award за най-добър танцов спектакъл в Литва за 2016 г. Получават и Награда на Асоциацията за съвременен танц на Литва за хореография за 2016 г.

game over фокус литва focus lithuania

ФОКУС ЛИТВА: СЪВРЕМЕННО?

На 14 октомври от сцената на Дом на кулутрата “Борис Христов” ще дойде въпросът „що е то съвременно изкуство“ със СЪВРЕМЕННО?. Какво представлява съвременният танц наистина? Как се създава едно такова представление? Кои са задължителните му елементи? Зрителите разбират ли посланието? Трябва ли да им се обяснява? Спектакълът е носител на литовската наградата Golden Stage Cross – Феномен в изпълнителските изкуства за 2013 г.

contemporary? съвременно? фокус литва focus lithania

ONE DANCE WEEK се организира от ONE Foundation for Culture and Arts и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC. Проектът е финансиран от Министерство на културата, а ФОКУС ЛИТВА се осъществява с подкрепата на Lietuvos kultūros taryba и Lietuvos šokio informacijos centras.

Logos Partners Lithuania Focus Фокус Литва