Предпремиера на #minaret открива фестивала

предпремиера prepremiere pre-premiere

Предпремиера на спектакъла #minaret на звездата от Арабския регион Омар Раджех ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK. Спектакълът може да бъде видян на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Основавайки се на разрушаването на Голямата Джамия в Алепо, #minaret задава въпроса за това как се позиционираме в лицето на такива ужасни събития.

Това е поредната смела и въздействаща постановка във визитката на Омар Раджех. #minaret е спектакъл-съпротива срещу унищожението на древни градове и човешки животи, на исторически постижения и култури, на миналото и бъдещето. Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо? Или вече свикнахме с черните хроники от този размирен регион? Реагираме или обръщаме гръб?

Днес Алепо е като Бейрут, Ерусалим, Грозни или Берлин вчера. Днес сме във въртоп от социални, религиозни и политически конфликти. Една „голяма чаршия“ от загубени ценности и промити мозъци. Наблюдаваме нашествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Омар Раджех не се опитва да налага мнение по тези теми, а да напомни за личната отговорност. Той провокира безсилието, примирението пред войната като даденост и пред насилието като нещо абстрактно, чуждо за наблюдаващите отблизо или отдалеч.

Българските зрителите ще имат възможност да гледат предпремиера на #minaret само седмица преди официалната му премиера на престижния фестивал Romaeuropa в Рим.

Билети за #minaret (предпремиера) може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.

Омар Раджех

Омар Раджех е хореограф, танцьор и директор на компанията Omar Rajeh | Maqamat, която основава през 2002-а година. Завършил е театрално и танцово изкуство в Ливан и Англия. Автор е на 15 забавляващи спектакли, представяни из Арабския регион и цяла Европа, а също в Канада и Корея. Негови спектакли са показани на престижни фестивали и сцени, като Eвропейския център за изкуства в Дрезден, Tanzquartier във Виена. Освен това и  Le Centquatre – Париж Les Théâtres de la Ville в Люксембург, Театър – Пфалцбау Лудвигсхафен, SZIGET – Будапеща, SIDANCE – Сеул и други.

Той е един от най-смелите и силни гласове на съвременната танцова сцена. Хореограф – величина за Арабския свят и автор на спектакли в копродукция с престижни европейски театри и фестивали. Раджех е основател на BIPOD – ежегоден танцов фестивал в Бейрут, който представя творби на местни и чуждестранни танцови компании, а отскоро и на TAKWEEN – Училище за съвременен танц в Бейрут.

Omar Rajeh | Maqamat

Omar Rajeh | Maqamat e платформа за експерименти, нововъведения и развитие на съвременната танцова култура в Ливан и Арабския регион. Въвеждайки нови идеи за движение и концепции за тялото на сцената, компанията развива артистичност, социална продуктивност, креативност, модернизация и свобода на изразяването. Днес Maqamat Theatre Dance е водещото средище за съвременен танц в Ливан и един от големите стълбове на изпълнителските изкуства в Арабския регион и Близкия Изток.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Министерството на културата на Република България.