SPOTLIGHT: USA – пълна програма

Наричаме я платформа за американски съвременен танц, но SPOTLIGHT: USA е нещо повече. Съвсем скоро 9 от най-добрите хореографи и танцови компании от САЩ ще пристигнат в Пловдив. Тук Америка и светът ще се срещнат. На сцената. Пред погледите на всички нас. Ето и пълната програма на това, което предстои: 

24 март, СЪБОТА

20:00 – 21:00 Прожекция на документалния филм Check Your Body At The Door, офис ONE DANCE WEEK, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана

25 март, НЕДЕЛЯ

11:00 – 13:00 Ателие по импровизация на Тани Холт (Tahni Holt), Dance Station, Дом на културата „Борис Христов“, ет. 4 (вход свободен, с предварително записване)

13:00 – 14:30 Танцов клас Dance Church с Кейт Уолик, Dance Station, Дом на културата „Борис Христов“, ет. 4 (вход свободен, с предварително записване)

16:00 ДРУГИ МИТОВЕ, Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), пред стълбите на Дом на културата “Борис Христов” (вход свободен)

Другите митове са от Източна Европа – и са „други“, защото рядко достигат до съвременната сцена. Хореографът Джона Бокеер и неговите танцьори съживяват митични създания от Карпатите под звуците на радиочестоти от крайбрежието на Черно море, за да обърнат внимание върху предразсъдъците и икономическите трудности, които разкъсват региона.

17:00 Прожекция на документалния филм Never Stand Still, офис ONE DANCE WEEK, ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана

26 март, ПОНЕДЕЛНИК

13:00 ДРУГИ МИТОВЕ, Jonah Bokaer Choreography, пред стълбите на Дом на културата “Борис Христов” (вход свободен)

15:30 ЗАДЕН ДВОР, <fidget>, Драматичен театър Пловдив, Камерна зала

ЗАДЕН ДВОР е експериментален танцов дует, създаден в колаборация с емблемите на американската танцова сцена – Лиза Нелсън и Стив Пакстън, и предлага нов поглед върху един от най-известните им спектакли – PA RT от 1978.

 17:00 УСЕЩАНЕ/ОБЪРКВАНЕ, Tahni Holt Dance, Драматичен театър Пловдив, Голяма зала

Обективизацията на жените, клишетата за килограми и извивки, очакванията за грация и сексапил на телата под светлините на прожекторите – всичко това спира до прага на залата, защото шестте дами от трупата на Тани Холт, от 15- до 60- годишни, ще ви покажат нещо неочаквано.

 20:00 Официално откриване с БУЙНА ВОДА, CONTRA-TIEMPO, Дом на културата “Борис Христов”

Салсата като протест, водата като човешко право, насилието като стихия – и това не е всичко в спектакъла на компанията за градски латино танци CONTRA-TIEMPO. Трупата от Лос Анджелис се състои на първо място от танцови активисти. С порои от звук, оръжия от чадъри, с вокали на живо и пищна сценография, те ще отправят смели послания и ще засегнат болезнени световни проблеми.

 27 март ВТОРНИК

15:30 ЦВЕТЕ-СКЕЛЕТ, Degenerate Art Ensemble, Драматичен театър Пловдив, Камерна зала

Спасява ли изкуството живота? Сбъдват ли се наистина приказните истории? Танцов театър, видео арт и музика на живо, всеки детайл от спектакъла ЦВЕТЕ-СКЕЛЕТ е изпипан докрай, защото е лична изповед, умело разказна история, в която са вплетени също елементи от класиките на Братя Грим и Ханс Кристиан Андерсен.

17:00 ПАЗИТЕЛИ НА КРАСОТАТА, Palissimo Company, Драматичен театър Пловдив, Голяма зала

Ако смятате, че красотата губи стойност, вижте елегантното изпълнение на тези трима танцьори. Те може би манифестират красотата, може би търсят днешните й дефиниции чрез собствените си тела, а може би пък искат точно вие да направите това. Този танц не следва правила, а приканва да съзрем красотата съзрем там, където най-малко очакваме.

20:00 ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ, Kate Wallich + The YC, Дом на културата “Борис Христов”

Хореографът Кейл Уолик, рок звездата на съвременната сцена в Сиатъл, и музикантите на Джони Гос обединяват сили в тази мащабна продукция – танцов спектакъл и концерт на живо в едно. „Индустриален балет“ е зареден с бунтарския дух на Сиатъл от 80-те и 90-те, с изяществото на балетните сцени и динамиката на ъндърграунд клубовете, с неудържимия порив към свободата.

28 март СРЯДА

13:00 ДРУГИ МИТОВЕ, Jonah Bokaer Choreography, пред стълбите на Дом на културата “Борис Христов” (вход свободен)

17:00 ТОЛКОВА ЧОВЕШКО, Christine Bonansea Company, Драматичен театър Пловдив, Голяма зала

Мултимедия и постулати на Ницше са проводниците на това кинетично солово изпълнение, посветено на противоречията в човешката природа. Родена във Франция, но творяща от години в Ню Йорк, Кристин Бонанси черпи вдъхновение от философите и сътрудничи с артисти – иноватори в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства.

20:00 ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА, Dance Heginbotham, Дом на културата “Борис Христов”

„ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА“ са изведени от превратностите на историята, абсурдите на живота и изненадите на смъртта, но най-вече от остроумните творби на художничката Майра Калман и едноименната й книга. Илюстратор на корици на The New Yorker, колумнист на в. New York Times и автор на множество сборници, цветната Майра Калман създава декорите и има роля в спектакъла – едно танцувално пътуване през историята и спомените, реализирано майсторски от хореографа Джон Хегинботам.


За подробности следете събитията във Facebook на страниците @onedanceweek и @onefoundationforcultureandarts.

Билети за всички спектакли от SPOTLIGHT: USAплатформа за американски съвременен танц, можете да закупите онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay. Цената на предварителна продажба е 12 лева, като на входа ще бъде 15 лева. Препоръчва се предварително закупуване, защото местата са силно ограничени.

SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц, се организира от American Dance Abroad и ONE DANCE WEEK в сътрудничество с Община Пловдив и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Генерален партньор на проекта е Фондация „Америка за България“. Организаторите благодарят за подкрепата на Министерството на културата на Република България, Посолството на САЩ в София, Trust for Mutual Understanding и Mid Atlantic Arts Foundation.