ДЕМОНИ ОТ ДРЕВНА ЯПОНИЯ И КОРЕЯ

Kenji Shinohe Кенджи Шинохе

За поредна година фестивалът за съвременен танц и пърформанс представя разнообразна селекция от спектакли от Корея и Япония. На 22 септември (събота) публиката ще може да се наслади на 2 миниатюри на японския хореогрф Кенджи Шинохе – [K(-A-)O] и [ЛЮБОВ]. Две седмици след това – 07 октомври (неделя) отново от 19:30 – ще бъдат представени 2 спектакъла в една вечер. [ДЕМОНИ] на хореографа Джин А Ким и ПЪРВА СРЕЩА на Ин Со Лий.

На 22 септември японският хореограф Кенджи Шинохе представя два солови спектакъла, вдъхновени от съвременния човек.

С [K(-A-)O] Кенджи насочва вниманието на публиката към начина, по който изразяваме емоциите си като част от информационното общество. Същевременно той търси отговор на въпроса имат ли място истинските чувства сред виртуалните усмивки и емоджитата. В [ЛЮБОВ] артистът се вглежда в момента, преди да започнем да обичаме. Можем ли да обичаме друг или дори себе си, ако не притежаваме нищо автентично и оригинално?

Шинохе Shinohe
© Kenji Shinohe

Вечер на хореографите от Корея включва [ДЕМОНИ] на Джин А Ким и ПЪРВА СРЕЩА на Ин Со Лий. Двете представления са с комбиниран билет, а общата им продължителност е 60 минути. Между миниатюрите има антракт, но публиката ще трябва да остане на местата си.

Миниатюрата [ДЕМОНИ] на хореографа Джин А Ким и визуалния артист Джу-Бин Ким е вдъхновена от традиционния корейски танц. Спектакълът цели да възстанови вътрешния мир на живите и да успокои душите на мъртвите. Творбата впечатлява с невероятни костюми и източна естетика на движенията. Salp’uri е изпълняван и усъвършенстван в продължение на векове и днес се смята за едно от най-развитите и популярни творчески достижения на народните танци в Корея.

© Kim Ju-bin

В рамките на същата вечер публиката ще има възможност да се запознае с един от най-популярни корейски хореографи – Ин Со Лий. В спектакъла ПЪРВА СРЕЩА той ще търси път към себе си и себепознаването. Моноспектакълът вече е представян в Корея, Китай, Унгария, Чехия. Тази година спечели и голямата награда на A Tánc Fesztiválja в Унгария.

© EDx2

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Министерството на културата на Република България.